KAPORAL jeans

Odakle dolazi jeans – poreklo i zanimljivosti

Odakle dolazi jeans

Jeans odeća koja traje i uvek je u modi

Farmerke, teksas, blues… neka su od imena najuspešnije odeće poslednjih decenija, jedine koja je izdržala 6 generacija, a da nije pretrpela gotovo promene i bez gubitka suštine. Obukao je radnike, bogate i siromašne ljude, pobunjenike, holivudske zvezde, moderne i klasike, mlade i stare ljude. Niko im se nije odupro i javnost i danas nastavlja da podleže njihovom neobičnom i bezvremenskom šarmu.

Tačno poreklo jeans-a ne zna se, to je normalno, jer kada je nešto dobije uspeh takve veličine, nema više nego dovoljno osoba da tvrde o poreklu. U ovom slučaju, Amerikanci, Francuzi i Italijani se bore za zasluge. Davne 1853. godine, usred zlatne groznice i izgradnjom železničke pruge u Severnoj Americi, postojala je velika potreba za čvrstom odećom. Amerika je bila prosperitetna zemlja u kojoj se moglo učiniti sve i poljoprivrednici, rudari, stočari (kauboji), železničari... bila im je potrebna odeća koja će se odupreti snažnom svakodnevnom nošenju.

Nemac Levi Strauss osnovao je posao sa šatorima u San Francisku dizajniran da zadovolji rudare. Pošto je shvatio da rudari više vole da spavaju na otvorenom i da su im zaista potrebne čvrste pantalone, odlučio je da od platnene tkanine iz šatora napravi radne kombinezone. Iz tog razloga, ova odeća je u početku bila smeđe boje. Kasnije (1873.), Strauss se udružio sa krojačem po imenu Jacob Davis koji je imao ideju da ojača pantalone bakarnim zakovicama na osetljivim mestima gde su se nekada lomili. Ovo je konačno poreklo prvih farmerki.

Kasnije su farmerke počele da se proizvode u njihovoj karakterističnoj plavoj boji koju danas poznajemo. Ova boja potiče iz italijanskog grada Đenova ili Genes. Ribari ovog grada bojeli su tkanine pigmentom indigo koji je dolazio iz Indije. Engleski brodovi zaustavili su se u luci Đenova i natovarili tkaninu nazvanu «Blue de Genes» (đenovska plava) da bi je izvezli u Ameriku. Upravo odatle potiče reč Jeans.

Francuska verzija brani da je ova jaka i otporna tkanina od koje su napravljena jedra brodova i mornarskih pantalona i koja je dovela do farmerki Levi Strauss zaista proizvedena u francuskom gradu Nimes i nazvana je „Sarge de Nimes“ što je dovelo do Denim. Ono što je sigurno je da je na ovaj ili onaj način poreklo tkanine u Mediteranu, ali zasluga u stvaranju farmerki kao odeće pripala je Levi Strauss-u i Jacobu Davis-u u Americi.

Trenutno se termin „jeans“ koristi za sam odevni predmet.

Uspeh ove odeće došao je 60-ih godina zahvaljujući filmskoj industriji. Ikone kao što su James Dean ili Marlon Brando, simboli mladalačke pobune, povezivale su sliku farmerki sa njihovim životnim stilom.

70-ih godina farmerke su postale univerzalna odeća koja nije razlikovala pol, klasu ili rasu.

U Kaporalu smo zaljubljeni u farmerke (denim) kojima smo se profesionalno posvetili dug niz godina.

Na našem web sajtu kao i prodavnici u Beo Shopping Centru možete naći veliki broj modela muških I ženskih farmerki. Izaberite najbolje za Vas i Vaše drage ljude.


Kaporal Jeans Odeća

Kaporal Odeca Prodaja Online